In het kader van ‘Utrecht Duurzame Stad’ zijn er (naast de ‘gewone’ RepairCafes, https://www.repaircafe-utrecht.nl) op vrijdag 29 april en op vrijdag 13 mei van 13:00 tot 16:00 twee extra repair cafés in het Stadskantoor, waar je je spullen ter reparatie kunt aanbieden. Meer informatie over de tentoonstelling ‘Weggooien? Bestaat niet’ is te vinden op deze pagina

Waarom een Repair Café?

Wij gooien met z’n allen veel te veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Zeker jongere generaties weten niet meer hoe dat moet.

Reparatiekennis verdwijnt snel. Dat is een bedreiging voor een duurzame toekomst en voor de circulaire economie, waarin grondstoffen telkens opnieuw kunnen worden gebruikt.

Daarom is er het Repair Café! Vrijwilligers met reparatiekennis en gereedschap repareren samen met de gasten hun meegebrachte spullen. Ze dragen daarbij praktische vaardigheden over, ze krijgen waardering voor hun reparatiekennis en last but not least, de hoeveelheid grondstoffen en energie die nodig is om nieuwe producten te maken, wordt beperkt. Evenals de CO2- uitstoot. Want bij het fabriceren van nieuwe producten (en het recyclen van oude) komt CO2 vrij.

In het Repair Café leren mensen op een andere manier naar hun spullen te kijken. En er opnieuw de waarde van in te zien. Repair Café- vrijwilligers gaan ook langs op scholen om daar reparatielessen te verzorgen. Op deze beide manieren draagt het Repair Café bij aan een mentaliteitsverandering. Die is noodzakelijk om mensen enthousiast te maken voor een duurzame samenleving.

Maar bovenal wil het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk. Kom het ook eens proberen!